mandag den 8. januar 2007

GNU/Linux Hvorfor det ???

Er Windows ikke bedre eller nemmere at bruge ??

I bund og grund er det et smags spørgsmål. Grunden til at jeg til hver en tid vil vælge GNU/Linux / Opensource løsning er den simple grund at jeg hader begrænsninger, jeg hader at et firma skal bestemme hvordan jeg skal bruge mine computere, jeg hader at min pengepung skal bestemme til hvad jeg skal bruge mine computere til , for min handler det om friheden til at bruge mine computere til hvad jeg ønsker, om eventyret ved at få en fix ide (at sætte en digital telefoncentral op, host min egen hjemmeside, bygge et mediacenter) og så vide at alt hvad jeg behøver af software findes frit tilgængeligt på nettet, selvfølgelig kan man lave nøjagtigt det samme under Windows, men så skal man investere en betydelig sum penge i at skaffe det software man behøver for at løse opgaven.

Den gang jeg startede med GNU/Linux var det hotteste navn i byen RedHat, og RedHat 5.0 var den første GNU/Linux distro jeg stiftede bekendtskab med. Men efter at RedHat 5.2 udkom blev det min fortrukne distro.

RPM pakke formatet var for mig langt nemmere at forstå og bruge end at kompilere fra kildekode af, og det var en af hoved årsagerne til at jeg fortrak RedHat. Men selv om at RPM systemet var nemt at bruge gav det tit bøvl med afhængigheder til parkerne, og man brugte timevis på at finde de pakker som skulle installeres før man kunne installere den pakke man havde tænkt sig.

Efter et par år med RedHat fik jeg øjene op for Debian GNU/Linux, som med pakke håndterings systemet "apt-get" og muligeheden for netværks installation, den store fordel ved "apt-get" var at "apt-get" selv kunne løse pakke afhængiheder. såleden når man skrev "apt-get install php" søregede apt-get selv for at installere apache.

Idag, små 10 år efter jeg første gang stiftede bekendskab med GNU/Linux bruger jeg udelukkende Linux som operativ system, det er efter hånden flere år siden jeg sidst havde installeret Windows på nogen af mine computere. og jeg er ikke bange for at anbefale Linux til andre, selv ikke til helt nye brugere.

som operativ system til en arbejdsstation eller hjemmecomputer er der mange versioner af linux som er nemme at installere og bruge. mine favoritter er Debian GNU/Linux, Ubuntu Linux (en forgrening af Debian), Fedora (community udgave af Redhat), openSUSE (community udgaven af SUSE linux fra Novel)

Ingen kommentarer: