fredag den 16. marts 2007

Krypter din email, dokumenter og filer

Det er vigtigt for alle internet brugere at forstå at alm. email ikke tilbyder nogen form for sikkerhed for at afsender i virkeligheden er den som står som afsender, man er heller ikke sikkert imod at andre kigger med i ens mails.
Faktisk kan ens email korrespondance læses af mange andre udover den tiltænkte modtager, Ens internet udbyders mail server beholder sikker en kopi som kan læses af deres systemadministrator, og flere andre steder på sin vej frem vil mailen passere igennem steder hvor der er personer som vil kunne få adgang til den. udover det er det også ret simpelt at overvåge en datastrøm , og der igennem kunne se de mails som bliver afsendt. et eksempel på en stats støttet overvågning er det amerikanske "Echlon" system som overvåger og aflytter data trafik, mobil og fastnet telefoni.

Selvom plottet er som taget ud af en Dan Brown-roman, så er der gennem de seneste år taget flere initiativer, der krænker vores privatliv og lovens ord om brevhemmelighed.

Sådan behøver det ikke at være med dine e-mails! Du kan nemlig let kryptere dine e-mails med PGP eller GPG. PGP og GPG er fuldt ud kompatible, men sidstnævnte er open-source freeware under GNU-licens, så den bruger jeg og det anbefaler jeg også du begynner at gøre.

Den vigtiske faktor for at signere emails og dokumenter er troværdighed og den vigtiske grund for at kryptere emails og dokumenter er sikkerhed for at det kun er den rette modtager som kan læse den pågældende mail eller dokument.

Ved at signere dine emails og dokumenter, giver du modtageren vished for at brevet eller dokumentet strammer fra dig af og at det ikke har været ændret undervejs.

Og ved at kryptere dine breve eller dokumenter sikre du dig at ingen andre end den modtager som du har tiltænkt brev / dokumentet til som kan læse det.

Der er et ordsprog som siger:
"Du skal ikke skrive noget i en email som du ikke vil skrive og sende på et åbent postkort."
Vi kan jo så tilføje til det ordsprog:
"Medmindre du signere og/eller kryptere din email."

Ingen kommentarer: